3/5 (1141 гласа)

Леопардът

Леопардите са сред  най-красивите представители на дивите котки - те са с гъвкаво, изящно и същевременно необикновено силно тяло, кръгла глава, дълга опашка и стройни, много силни крайници.

Леопардът е най-разпространената дива котка на планетата. 
Той населява голяма част от Африка (без пустинята Сахара) и южната половина на Азия. Като цяло е доста по-малък от своите роднини тигрите – дължината на тялото му е между 91 и 190 см, опашката от 75 до 110 см, а теглото му е между 30-90 кг.



Леопардът е по-мълчалив от повечето си събратя сред дивите котки.Единствено при битките в периода на размножаването той си позволява да ръмжи. 
Бременността при женските трае около 3 месеца. Раждат се между 1 и 4 малки. Младите леопардчета растат далеч по-бързо от тигърчетата – на 2 години те вече са изцяло развити и полово зрели, като женските завършват растежа си по-рано от мъжките. Средната продължителност на живота на леопардите е между 12 и 17 години.

 Леопардът е нощен ловец. Той прекрасно се катери по дървета, често устройва по тях засади, но и намира убежище за отдих през деня. Храни се с по-дребни видове антилопи, елени, сърни и други животни. При липсата им ги заменя с гризачи, маймуни или птици. Някои леопарди се специализират в лова на кучета и домашни животни. 
И сред леопардите (макар и по-рядко от тигри и лъвове) се появяват човекоядци. Но по дързост на нападенията те значително превъзхождат по-едрите си роднини. 
Причините леопардите да се превръщат в човекоядци са съвсем различни от тези при тигрите - най-често гладът ги подтиква към това защото при липса на достатъчно храна леопардите се хранят с мърша. 

Черните леопарди, познати ни като черни пантери. Черните леопардчета често се раждат сред братя и сестри с нормална леопардова окраска. 

 Далекоизточният леопард е най-рядката дива котка в света. Той е известен и като амурски леопард. По оценки на различни зоолози в момента в дивата природа има само около 30 такива леопарда и малко над 100 в различни зоологически градини по света. Царството на далекоизточния леопард е в Русия - в резервата „Кедровая падь”.  




 

 

 

 

 

От Ралица, 15 г.


Категории: Биология