2.9/5 (1296 гласа)

Барометърът

Барометърът е уред, с който се измерва атмосферното налягане. Промените в атмосферното налягане са предизвикани най-често от издигането на топлия въздух и слизането на студения въздух и др.  По времето на великите мореплаватели, барометъра се е използвал най-много от моряците, които следели покачването и падането му, за да знаят какво време да очакват. Рязкото падане на атмосферното налягане обикновено означава буря или дори урагани.

Първия живачен барометър, изобретен от Еванджелиста Торичели през 1643 или 1644 г.,  е дълга метър стъклена тръба, единия й край е запоен.  Торичели я пълни с живак, запушва й другия отвор, потапя я с отвора надолу в чаша с живак и отпушва отвора. Част от живакът в стъклената тръба изтича в чашата и в тръбата остава живачен стълб, височината на който на морското равнище е около 760 мм. Над живака в тръбата остава пространство без въздух. Така работи живачния барометър.

 

Има и други видове барометри, като водния барометър, който ще направим малко по-надолу и анероидния барометър. Анероидния барометър представлява херметически затворена кутия с разреден въздух, която  в  зависимост от атмосферното налягане се деформира. Използва се система от лостове, за да се отчете налягането върху скала, посредством стрелка. Най-важната част от този вид барометър е анероидната клетка, която е с формата на кутия и е направена от сплав от берилий и мед. Тя е много чувствителна и слабите промени в атмосферното налягане я карат да се свива или да се разширява. Този вид барометър е изобретен от известния френски математик и физик Блез Паскал.

 

 

 

А сега, ето как да си направите воден барометър сами:

Ще ви трябват:

1.       Стъклена бутилка или буркан.

2.       Гумена запушалка/тапа с дупка (бъдете сигурни, че тапата пасва на гърлото на бутилката).

3.       Дълга, тънка стъклена тубичка (колкото се може по-тънка и поне десетина сантиметра по-дълга от бутилката).

4.       Червена хранителна боя.

5.       Чифт гумени ръкавици.

6.       Парче картон с размери около 8 x 12 сантиметра.

7.       Тиксо.

 

Напълнете бутилката с около 5-6 сантиметра вода и добавете няколко капки хранителна боя. Сложете си ръкавиците  и много внимателно напъхайте стъклената тубичка през дупката в тапата. Можете да намокрите леко тубичката за да се плъзга по-лесно през дупката. Внимавайте да не счупите тубичката. След като тя влезе достатъчно (колкото е височината на бутилката, толкова трябва да влезе навътре), запушете  хубаво бутилката, използвайки тапата със стъклената тубичка минаваща през дупката й.  Сега, духнете за кратко през тръбичката, докато водата започне да бълбука. Когато спрете да духате, водата ще започне да се издига в тубичката. Повтарайте процедурата докато водата в тубичката се издигне на около 6 сантиметра над върха на бутилката.  Сега е време да залепим картона за стъклената тубичка и да започнем да отбелязваме атмосферното налягане там. За целта ще е нужно да преместите бутилката на място където няма да е изложена на пряка слънчева светлина и на рязки промени на температурата. А сега ще е нужно търпение – ще трябва по няколко пъти на ден да слушате прогнозата за времето и когато казват атмосферното налягане, да го записвате върху картончето точно до нивото на което се е вдигнала или паднала водата в стъклената тубичка. Така след известно време ще са готови мерките на вашия барометър и ще може да проверявате атмосферното налягане с него. В България атмосферното налягане се измерва в хектопаскали, в чест на Блез Паскал, който е допринесъл много за развитието на този уред.

 

От Дариел, 13 г.


Категории: Наука