2.7/5 (1179 гласа)

Бяла мечка

Има седем вида мечки: бяла, кафява, два вида черни (хималайска и северноамериканска), южноамериканска очилата и две южноазиатски (бърнеста и малайска). 


Бялата мечка (наричана още полярна) е бозайник, който обитава само северните арктични крайбрежия и острови на Евразия и Северна Америка, но не и в Антрактида. Тя е най-големият сухоземен хищник, само камчатската и кодиакската мечка са по-големи и също е и най-силния хищник на земята. Бялата мечка достига тегло над 900 кг. Въпреки тези си огромни размери, бялата мечка е много маневрена и е много опасна на леда и във водата. Бог й е дал удължена глава и шия, както и големи и остри кучешки зъби, пригаждайки я добре за хищническия й живот. Бялата мечка има много изострено обоняние; тя може да усети миризмата на мърша (например от кит) от разстояние над 30 км.  Козината й е прозрачна на цвят, но когато е осветена от слънцето изглежда бяла, а под козината има дебел пласт подкожна мазнина, която поддържа топлината й в арктическите студове, когато е жизненоважно да запази колкото се може повече от топлината си. Освен това, мазнината й дава способността да плува дълго време и да се гмурка в ледената вода, без да замръзне. Умее да се задържа до две минути под вода и плува с около 5 км/час.

Обикновенно се храни с подкожната тлъстина, кожата и вътрешностите на риби, тюлени, патици, северни елени и мърша. Един от по-интересните начини  по които как понякога лови тюлени, тя използва когато замръзнала голяма част от повърхността на океана и тюлените си правят дупки в леда през които влизат във водата и излиза за да си поеме въздух. Когато мечката открие такава дупка в леда, чака търпеливо (понякога с часове), докато тюленът се появи и тогава тя го напада изненадващо.

Бялата мечка е активна е денонощно, мъжкия целогодишно, а женската спи зимен сън. След бременност от 250 дни, женската ражда през януари в снежната бърлога 1–3 мечета, които кърми 1 година.

Продължителността на живота на бялата мечка на свобода е до 40 години.

Като застрашен от изчезване вид е под защита.

 

Мариела, 11 г.


Категории: Биология