3/5 (1198 гласа)

Гепард

Гепардът е животно от семейството на котките и обитава територии в Азия и Африка. Той е най-бързият сухоземен хищник максималната му скорост на кратки разстояния стига около 105-112 км/час. При лов не се крие, а надбягва плячката си. Плячката му предимно се състои от газели и антилопи, често открадвани му от неговите по –големи и силни  неприятели - лъвовете и хиените. Възрастните гепарди достигат тегло до 65 кг., а дължината на тялото до 135 см. без опашката, която може да достигне 80 см. и служи за промяна на посоката при преследване на плячката. Женският гепард ражда след около 100 дневна бременност до 9 малки, които тежат по около 200-300 грама. Рядко повече от две малки достигат зрялост.
 Допълнителна опасност за гепардите е намесата на човека в околната среда и свиване на площта на подходящите за него територии.

      Обикновен гепард                                          Кралски гепард

 

 

Ралица, 15 г.


Категории: Биология