3/5 (1356 гласа)

Портрет на цар Симеон

На този портрет Цар Симеон е нарисуван като велик цар.

Той има красив, но и суров и властен поглед. Царското му достойнство е илюстрирано със златните корона и скиптър, които ни показват, че той е бил богат владетел, свитъка със закона и златният му трон с преславска керамика ни сочат, че Симеон и бил много културен човек и е бил добре образован, а златния му меч подчертава, че той е бил смел цар, който не се е страхувал от войните и силен завоевател.

Димитър Гюдженов е илюстрирал богатството на Цар Симеон също като е нарисувал българският владетел с царска, червена, златотъкана мантия със скъпоценни камъни. Художникът е подсилил факта, че Симеон е български цар понеже е нарисувал златно лъвче на мантията му, което е символ на България.

Фонът на картината е стена, която е украсена с преславска керамика и златни орнаменти. Те показват, че цар Симеон е бил богат владетел и е имал добър вкус при украсяването на двореца си, а и освен това е  бил внимателен към всяко нещо което прави. Не случайно по негово време е златният век на България – времето, през което нашата страна  се е развила най-много от цялата ни история.

Аз мисля, че тази картина е много красива и показва царят точно  такъв какъвто трябва да е – властен, но не жесток, богат, но богатството му да не е придобито по нечестен начин, културно грамотен и почитан от всички хора в царството си. Този красив и величествен портрет ни вдъхва почит към нашият велик цар и любов към отечеството.

 

Подготвено от Теодора, 10 години


Категории: История, Творчество