2.9/5 (1319 гласа)

Матеус Цел

 

В тази статия ще ви представя информацията която успях да събера за живота на един от първите реформатори, който въпреки големия принос който има за Реформацията в Страсбург, в днешно време e почти забравен.

                Матеус Цел е роден на 21 септември, 1477 г., в Каизерсберг, провинция Елзас, днешна Франция; син е на производител на вино. Учи в университетите на Майнц, Ерфурт и Фрайбург, в каква насока  – не е известно. Живее известно време в Италия и се бие срещу Швейцарците в армиите на Максимилиан I. През 1517 г., става ректор по теология във Фрайбургския университет, а през 1518 г. е изпратен да проповядва в Страсбург.

Около две-три години по-късно, през  1521 г.,  той започва да проповядва Реформаторските доктрини, заради което католическия епископ Вилхелм Хонщаин се опитва да накара Градския Съвет да изгони Матеус Цел, но не успява, заради голямата популярност на реформатора сред хората в Страсбург.  Матеус Цел, като един от най-ранните реформатори (започва малко след Цвингли и Лутер) се сблъсква с много трудности и препятствия, особенно от страна на католиците, като например опит за убиването му. Той става толкова популярен и обичан от хората в града, че когато католиците му забраняват да използва амвона в катедралата, Дърводелската гилдия в Страсбург му прави специален амвон от който Матеус от тогава нататък проповядва. За няколко години, Матеус Цел проповядва сам реформаторските учения в Страсбург. По-късно идват няколко други реформатора, които го изместват като лидер на реформаторската църква там и Матеус не се противопоставя на това, което може би е една от причините да бъде в голяма степен забравен реформатор днес; той се занимава само с грижи за църквата и разпространяването на истината на Божието Слово и избягва да се заплита в интригите които започват да се образуват между църквите. Матеус Цел е привърженик на Мартин Лутер и с нетърпение чете всички трудове на известния реформатор, които му помагат да придобива по-добро разбирание за Божието Слово.

Матеус Цел става един от първите реформатори които се женят, когато през  1523 г. се жени за Катерина Шютц, заради което е отлъчен от Католическата Църква. Катерина Шютц е родена през 1497/1498 в Страсбург.  Малко след като се омъжва за Матеус Цел, тя пише книга, която защитава правото на свещениците да се женят. След това, тя продължава да пише още книги и активно помага на Матеус в неговото дело, което тогава е странно за повечето хора, тъй като повечето от  жените на реформаторите тогава не са толкова публично активни.

Въпреки, че е отлъчен от Католическата Църква, Матеус Цел запазва поста си на проповедник благодарение на градските управници, които осъзнават, че Матеус е твърде популярен сред хората за да бъде изгонен и това би предизвикало смущения в реда. Той написва няколко книги, в които доказва вярванията си чрез Словото и се защитава срещу обвиненията в еретизъм. Също пише и катехизис за деца през 1534/36 г. 

Многообичания Матеус Цел умира на 9-ти януари, 1548 г. в Страсбург.

 

 

Дариел, 14 г.


Категории: Биографии