2.9/5 (1337 гласа)

Картина с маслени бои

Този път ще ви покажа как да нарисувате картина с маслени бои.  Ето и нещата, които ще ви трябват:

  • Маслени бои
  • Различни видове четки
  • Разредител (терпентин или Уайт Спирт. Можете да ги намерите в книжарница или в MasterHaus)
  • Палитра
  • Платно за рисуване (рисунката е нарисувана на платно 24х30 см.)
  • Парцал или стара кърпичка

 

Нещо важно, което трябва да знаете е, че маслените бои се измиват трудно от ръцете, палитрите и четките, затова когато искате да ги измиете, ги разтворете с няколко капки от разредитела и после измийте с вода и сапун. Също така, разредителят мирише лошо и е вреден за дишане, затова бъдете сигурни, че няма малки братя и сестри наблизо. Сложете си предпазни дрехи, които да не се притеснявате ако изцапате. Подложете вестници, наредете нещата отгоре и можете да започнете да рисувате. Понеже разредителите най-често се продават в големи туби, налейте малко в една чашка. И сега ето стъпките:

 

.

Направете очертанията леко с обикновен 2B молив върху платното.

 

Започнете с първата фигура. Както рисувате с водни бои и използвате вода, за да ги разреждате така тук използвайте разредител. Оцветете ябълката в червено, добавете малко черно от затъмнената страна. Зеленото добавете докато всичко е още мокро, но трябва да смесите зелено с малко жълто и дръпнете от черното което вече сте сложили, за да се слее. Нарисувайте черна дръжката с една чертичка. Изчакайте около 15 мин. докато позасъхне малко (маслените бои изсъхват напълно за 2-3 дни) и добавете бялото на показаните места.

 

Втората фигура е по-лесна. Оцветете целия портокал жълт. След това направете смес от жълт и малко червен, за да се получи оранжев. От тъмната страна сложете малко черно за да се потъмни сянката. Накрая бялото, след като сте изчакали малко. Чашата изглежда трудна, но всъщност когато я рисувах беше много лесна. Само трябва да внимавате да не излизате много с четката. Оцветете със същия цвят оранжев който смесихте, за да направите втория пласт на портокала.

Смесете бяло със съвсем малко черно и синьо и оцветете където е показано и също на места от останалия оранжев. От тази картина белият ви може да свърши, понеже на мен ми се случи тази беда :).  И така, сложете бял в палитрата и на показаните места направете чертички. Трябва да се получи стъкления ефект.

 

За цвета на масата подбрах кремаво-жълт цвят (тъй като аз съм Кремова и обичам кремавия цвят :)) Най- лесната част е тази.

За цвета на стената използвах  тъмно синьо, много малко черно (черната маслена боя е много силна затова слагайте съвсем малко, ако не искате да стане просто черен цвят) Правете я на безразборни страни.

После прибавете и малко чертички от цвета който използвахте за масата.  

 

И ето картината е готова! Сложете я да изсъхва някъде на безопасно място и може да й се насладите...

 

От Дебора Кремова, 13 год.


Категории: Творчество, Полезно