2.8/5 (1286 гласа)

Тенис на маса

Кратка история на спорта

Този спорт е създаден през 1874 година в Англия. В началото се нарича „миниатюрен тенис”. Създателят на този спорт е майор Вингфилд. Първата книга за „миниатюрен тенис” е написана през 1884 година. През 1890 година инженер Гиб създава първото топче. Спортът се казва „пинг-понг”заради звука на топчето. Пинг-понгът се разпространява в Унгария, Америка, Русия, Франция, Индия, Япония и Китай. Първоначално той има различни наименования  в някои страни - в Америка се нарича „виф-ваф”, а във Франция - „пим-пам”. В края на 19 век се провежда първият официален турнир в Лондон, в Кралския аквариум. Хората играят със строго вечерно облекло. През 1902 година започват да се правят първите ракети с гумени покрития.

През 1926 година се създава Международна федерация по тенис на маса. От 6 до 12 декември същата година се провежда първото световно първенство в Лондон. През 1934 година се оформят днешните седем дисциплини. Те са индивидуално и отборно жени и мъже, двойки жени и мъже и смесени двойки.

От 1936 година спортът започва да се нарича „Тенис на маса”.

Неговите правила не са сложни: Когато единият човек удари топката, и тя не се топне на полето на противника е точка за противника. Когато топката се забие в мрежата точката отново е за противника. Когато топчето се топне в полето на другия, но той не успее да я върне, тогава точката е за първия играч. Играта започва със сервис. Може да се играят 3 от 5, 2 от 3, или 4 от 7 гейма. Това означава, че който спечели пръв определения брой геймове, той печели срещата.

Един гейм е от 11 точки, освен когато има дузпи.

Тогава точките може да станат много повече. При дузпи печели този, който успее да постигне две точки разлика в своя полза. Най-често използваните удари се наричат форхенд, бекхенд, топспин, сайдспин и сечени.

През 1930 година спортът тенис на маса навлиза също и в България. През 1932 г. се появява първият клуб. Българската федерация по тенис на маса се основава през 1949 година, когато се провежда първото републиканско първенство.

Аз започнах да играя през октомври 2007 г. Тате заведе мен и сестра ми да играем в местната зала. С нея тренираме от две години и половина. На мен ми харесва да играя тенис на маса, защото този спорт ме учи на желание за победа, помага ми да имам силен характер, развива в мен по-добра координация на тялото, бърза реакция, силна психика, и ме учи да издържам на натоварване. Освен това, този спорт ми помага да уважавам по-силните или по-слабите от мен, и ме учи на постоянство.

Започнах да участвам на състезания от есента на 2009 г. и най-големите ми успехи досега са, че се класирах за финала на националния турнир „Млад олимпиец” тази година, и че получих бронзов медал на местен турнир в Чепеларе. Сестра ми се състезава вече втора година, и досега има два бронзови медала и един златен. Тя също ще участва на финалите на „Млад олимпиец” през февруари тази година. Двете с нея искаме да станем републикански шампионки до 12 години, а когато пораснем – световни шампионки.

 

Виктория 7 г.


Категории: Полезно