3.1/5 (1464 гласа)

Лятна почивка в Хасовица

Това лято вместо с Теди да отидем на море, ходихме на планина. Бяхме в Хасовица за шест дена при баба Танина, дядо Тома, леля Златка, Боби, Нинка и кака Ленка. Беше много хубаво.

Направихме два концерта. На първия концерт на пиано свирихме Теди, Нинка, Боби, аз и едно японче. То се казва Милена. Заедно с нас свири и едно момче на гайда. То се казва Васко. Той изсвири ръченица, право хоро и още една пиеса. Ние танцувахме и на ръченицата, и на правото хоро.

 

След концерта на поляната

 

На  другия концерт свирихме само ние четиримата – Бобо, Нинка, Теди и аз. Наша публика бяха едни приятели на леля Златка от Добрич.

Докато бяхме в планината също си играхме на воля. Правихме къщичка от слама, клони, трева и камъни. Не успяхме да я завършим, защото имахме още много други занимания.

Едно от тях беше готвенето. Наш учител беше баба Танина, която готви много вкусно. Заедно с нея направихме пататник и две баници.

 

Вадим картофи за пататниците от градината на баба Танина

 

Успях да намеря само рецептите за баниците, които ще споделя накрая с вас. Също карахме колело нагоре и надолу по пътя, играхме си на една полянка с другите деца.

 

Теди беше главния готвач и отговаряше за обръщането на пататниците.

 

Ходихме в гората за шишарки. Когато събрахме достатъчно, се прибрахме през една по-пряка пътека през гората. Само че тя се оказа по-дълга, стръмна и на места кална и затова накрая заприличах на кафяво кално човече.

По "прекия" път на дядо Тома

 

Последната вечер излязохме заедно с дядо Тома да гледаме звездите. Той ни показа Голямата мечка, Малката мечка и Полярната звезда. Забелязахме две точки, които много приличаха на звезди, само че постоянно светваха и изгасваха. Беше ни много приятно.

Най-хубавото обаче на тази почивка беше, че прекарах няколко дена с моите приятели Боби и Нинка и се запознах с още много деца в красивото родопско село Хасовица.

 

Тази гайда беше трудна за надуване :)

 

Ето ги и рецептите на баниците:

Баница с грис

Продукти:

Четири по-дебели листове кори за баница

За плънката:

 • 5-6 яйца
 • по една водна чаша с кисело мляко и с прясно мляко и една непълна чаша с грис
 • 1 ч.л. сода бикарбонат
 • 180-200 гр. сирене
 • 2 лъжици олио
 • сол на вкус
 • 100 гр. масло, разтопено с 2 лъжици олио

 

Как се приготвя:

За да не залепне баницата, тавата се намазва обилно с мазнина. Слага се единия лист в тавата, още един по краищата, изсипва се плънката, маже се пак с мазнина, отгоре се слагат другите два листа и отново се маже с масло и олио, само че внимателно.

Пече се около 30 минути.

 

Баница с ябълки

Продукти:

 • 1 пакет кори за баница
 • 1 кг. ябълки
 • Канела
 • Галета или трохи от сухар
 • Около една чаша нарязани орехи

 

Приготвяне на плънката:

Настъргват се обелените ябълки, наръсват се орехите и се слага най-много една супена лъжица канела.

Приготвяне на баницата:

Всеки лист се напръсква с мазнина и до половината с галета и ябълки, а другата със захар и се навива на руло. Оставя се в предварително намазана с мазнина тава или като вита баница, или като успоредно навити рула. Отгоре се намазва с мазнина и се слага да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. Пече се около половин час.

 

Тук всички сме заети с приготвянето на баницата с ябълки

 

от Вики, 8 г.


Категории: Творчество, Забавно