2.8/5 (1317 гласа)

Спинозавърът

Спинозавърът (Spinosaurus aegyptiacus) е хищен динозавър, живял в Египет през периода Креда - преди около 100 милиона години (според еволюционната теория) и преди 6 000 години, според креационизма. Той е тежал 9 т. и е бил дълъг 19 м. Също така, Спинозавърът е бил висок 12м. – достатъчно голям, за да лови птерозаври в полет! Освен това е убивал с една-единствениичка захапка, тъй като e имал най-мускулеста муцуна сред хищниците. Захапката на Спинозавъра била едно от най-мощните му оръжия. Имал e издължена, като на крокодил муцуна, пълна с остри, нащърбени зъби, които при нужда е можел да сменя многократно, както акулите в наши дни.

Спинозавър, означава „Гръбначен гущер”. Нарекли го така, заради „перката” на гърба му. Тя му служела, както за регулиране на телесната температура, така и за да го прави да изглежда по-едър. Перката му се оцветявала в страховити цветове, за да плаши противници и плячка, и за да привлича партньорки. Използвал е перката си също когато лови риба, за да прави с нея сенчести места, в които да примамва рибите, както използват крилата си и много от съвременните рибоядни птици.

Този невероятен супер-убиец е открит в Египет през второто десетилетие на миналия век от германския палеонтолог Стромер, но за жалост, през Втората Световна Война, бомба паднала върху музея в Мюнхен, където се съхранявали костите.

Като говорим за външен вид, Спинозавърът имал изключително дълги предни крайници с невероятно дълги нокти за да хваща и разкъсва плячката си, а огромният му 38 см. дълъг палец, му служил за риболов. Става дума за крайници, по-големи и по-мускулести от на всеки друг хищник.

Спинозавърът е най-едър от семейството си. Другите видове спинозаври подредени по големина са Иритатор, Барионикс и Зухомимус.Барионикс е чудовището от анимационния филм „Ледена епоха 3”. Ако вярваме на еволюционистите, във филма „Ледена епоха 3”, неправилно са поставили Барионикса в среща с Тиранозавъра, който според еволюционната теория, е живял в съвсем различно време. От гледна точка на креационизма, такова противоречие не съществува.

Като за край, оставих факта, че със своите огромни размери и силни челюсти Спинозавърът е изместил Ти-рекс, като крал на динозаврите!!!

 

Тони Соколов, 10 г.

 


Категории: Биология