3/5 (1156 гласа)

Една поука от викингите: Правете трудни неща!

Викингите били свирепи пирати и завоеватели, които тероризирали Европа от края на 700 г. до около 1100 г. Брутални и жестоки, те ограбвали и изгаряли много селища в Англия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Русия и Испания. Някои европейци били толкова уплашени от викингите, че в църквите се предлагала специална молитва за защита от тях: "Боже, избави ни от яростта на норманите."

Повечето историци приписват опустошителната ефективност на викингите на техните военни кораби, които били бързи и леки и можели лесно да се докарат до брега. Това им позволявало да правят внезапни нападения на сушата и след това бързо да отстъпват на безопасно разстояние в морето. Но освен тази причина, моят мъдър баща е определил и един друг важен фактор за тяхната ефективност, който е много важен за всички нас: Викингите са гребяли на корабите си, отивайки на бой.

За разлика от римляните, които използвали роби–гребци за големите си военни галери, викингите сами се справяли с тази трудна дейност. Това ни показва две неща: 1) Викингите не са смятали гребането за някакво нисше занимание. Те са искали да бъдат най-добри във всички области, отнасящи се до техния успех, и 2) били са доста силни. Не е чудно, че хората в Европа са се страхували от тези момчета - мускулите им са задвижвали двадесет-тонни кораби!

Ето го предизвикателството: правете трудни неща. Вземете си поука от викингите. Вършете трудни неща и ще успявате във всяка битка. Ако сте готови да поемате отговорности и задачи, които други хора избягват или пренебрегват, то ще получите и добри резултати за тези ваши усилия.

Твърде често ние прехвърляме отговорността за нашето образование, характер, бъдеще на хора, които не се интересуват много от това, какво точно ще се случи. Често се оказва, че нашите пропуски в областта на характера или в някакви умения се дължат на това, че не сме положили усилия в миналото.

Огледайте се около вас. Много млади хора просто претупват нещата – това е една култура на невероятно ниски стандарти! Малко хора поемат товара да правят повече отколкото се изисква от тях, въпреки че точно това беше ключа за успеха на викингите!

 

Статията е взета от блога на Алекс и Брет Харис.


Категории: Характер