2.8/5 (1217 гласа)

Финландия

 

Финландия-Suomi

Република Финландия е седмата по големина държава в Европа, граничи с Балтийско море на югозапад и финландския залив на югоизток. Съседните й страни са Швеция, Норвегия и Русия.  

Финландия е една от най-слабо населените европейски държави. Повече от две трети от населението живеят на юг, където се намират Хелзинки, Тампере и Турку.

Столица - Хелзинки с около 539 хил. Ж.

Най-големи градове - Еспоо, Хелзинки, Тампере, Турку, Оулу, Куопио и Пори.

Население - 5 220 хил. ж.  Гъстота – 15.4 ж. На кв. км.

Официални eзици- Финландски и Шведски.  

Вероизповедание - Протестанти, Православни, Католици.

История - Началото на I хилядолетие сл. Хр. на територията на Финландия се заселват финските племена суоми, еми и карели. От 12-14 в. Финландия е владяна от Швеция. През 18 в. Финландия е арена на войната между Швеция и Русия.  Шведско-руската война през 1808-09 завършва с присъединяването на Финландия към Русия, която й предоставя ограничена автономия. На 6 дек. 1917  Финландия е обявена за независима държава, през 1919 за република, като 6 дек. става национален празник на страната. През 1941, Финландия участва във втората световна война на страната на Германия и започва военни действия срещу Съветския съюз. През 1944, след победата на съветската армия Финландия сключва договор с СССР.

Климат - умерен, на североизток - континентален. Средни температури - февруари от -3 до -14 градуса Сº, юли от 14 до 17 градуса Сº. Валежи - от 400 до 700 мм. Около 8% от площите са заети от над 60 хил. езера, по-големи от които са Саймаа, Пайяне, Инари и др. Главни реки - Кеми, Кюми, Кокемяен, Вуокса и др. Горите заемат 61 % от площта на страната, а в крайния север е тундрата.

Парична единица – Евро

Туризъм- Годишно страната се посещава от около 800 хил. туриста.

 

 

От Ралица 14г.


Категории: География