2.8/5 (1480 гласа)

Облаци и валежи

Гледали ли сте някога облаците? Ние с братовчедка ми обичаме да ги гледаме и да си представяме на какво приличат. Седим си на терасата през някой летен следобед и гледаме кино на небето. Някои облаци ни приличат на птици, а други на букви. Веднъж видяхме един замък, който се превърна в цар, седнал на трон, а друг път – риба, която се превърна на птица.

Облаците са най-различни. Някои изглеждат пухкави като памук, а други - леки като перца. Понякога виждаме тъмни и страшни облаци, от които се изсипва силен дъжд.

Облаците се получават когато влажен и топъл въздух се издигне в атмосферата и се охлади там. Водните пари в охладения въздух се кондензират върху много малки частици прах или соли.

Основни видове облаци

Облаците се делят на три основни вида в зависимост от формата си: слоести, купести и перести.

Слоестите облаци се получават когато топлия въздух се издигне постепено. Те изглеждат като големи слоеве и понякога закриват цялото небе. Разрастват се на дължина. Обикновено, когато има такива облаци, значи че скоро ще вали.

Купестите облаци се получават когато топъл въздух се издига право нагоре. Те могат да приличат на почти всичко. Разрастват се вертикално. Ако не станат на купесто-дъждовни облаци, означават че ще има добро време.

Перестите облаци приличат на перца. Те са разположени много високо и са направени от ледени кристалчета, които ги карат да изглеждат така. Получават се по много различни начини, но най-често са останки от по-големи облаци. Когато ги има значи, че ще има добро време.

 

 

Комбинирани облаци

Някои облаци не могат да бъдат определени като някой от основните видове. Те притежават характеристиките на два различни вида. Например, много тънък слой от ледени кристалчета образува пересто-слоест облак.

На диаграмата са показани видовете комбинирани облаци:

 

Пересто-слоестите облаци са като слоеве от пера. Те са слоести, но са направени от лед, защото са много високо. Ако ги видите значи сигурно скоро ще има дъжд.

Пересто-купестите облаци са много високи купести облаци, направени от ледени кристалчета. Те приличат малко на люспите на риба.

Слоесто-купестите облаци много приличат на слоести, но изглеждат по-неравни. Ако ги видите значи, че скоро ще има дъжд.

 

 

Дъждовни облаци

Слоесто-дъждовните и купесто-дъждовните облаци са двата главни дъждоносни вида облаци.

Слоесто-дъждовните облаци са много тъмни слоести облаци, които носят дъжд, който продължава дълго.

Купесто-дъждовните облаци са единствените облаци, в които се получават светкавици и са много високи. Те изглеждат тъмни, защото светлината не може да мине през тях.

Мъгла

Мъглата се получава по по-различен начин от облаците. Тя се получава когато толият въздух изстива без да се издига.

Сутрешната мъгла се получава когато някой случаен порив на вятъра отвее студения въздух, които е до земята, и го издуха в топлия въздух, който е по-нагоре. Тогава топлия въздух се охлажда и се кондензира.

Морската мъгла се получава когато топъл въздух минава над студена вода. Водата охлажда въздуха и той се кондерзира.

Мъглата от изпарения се получава когато студен въздух минава над топла вода. Тогава водата се изпарява и веднага се кондерзира.


 

Валежи

Водните капчици или ледените кристалчета, които образуват облаците са толкова леки, че остават във въздуха без да падат. Това, което ги кара да падат е че при определени условия, ледените кристалчета или водни капки нарастват, използвайки околната влага. Така те стават тежки и падат като валеж.

На тази диаграма са показани няколко различни вида валежи, за които може да прочетете по-долу.

 

Дъждът започва като ледено кристалче, което докато пада преминава през линията на замръзване и навлиза в по-топъл въздух. Така, преди да падне то се стопява и става на вода.

Поледицата е замръзнал дъжд. Той замръзва когато достигне близо до земята, където е много студено. Тази ледена покривка е много опасна за шофьорите и растенията.

Суграшицата е валеж като поледицата, но в този случай капките вода замръзват още във въздуха, а не на земята.

Сухият сняг е най-добрия сняг за пързаляне със ски и е лесно издухван от вятъра на големи преспи.

Влажният сняг е най-добрият сняг за правене на снежни човеци. Той е снегa, за който казваме че „вали на парцали“.

Тропическият дъжд се получава по по-различен начин от останалите валежи. Той не започва като ледено кристалче, а като капка вода. Тази капка събира и други капки, които се присъединяват към нея.

 

Експеримент: Да си направим мъгла!

За целта са ни нужни:

  • Гореща вода
  • Бутилка
  • Кубче лед (да не може да мине през отвора на бутилката)

1. Насипете горещата вода в бутилката почти до върха.
2. След това я изсипете почти цялата, така че да останат само 5-6 см вода на дъното.
3. Сложете кубчето лед на отвора на бутилката. 

Получи ли се мъгла?
За да махнете мъглата сложете още топла вода. Защо се маха мъглата?
Какъв вид мъгла е тази, която получихте в бутилката?

 

Божидар, 11 г.


Категории: Наука