2.9/5 (1349 гласа)

Дж. Вашингтон Част 1

Джордж Вашингтон и Френската и индианска война


Джордж Вашингтон е роден на 22 февруари 1732 година в семейството на Августин и Мери Вашингтон. Когато е на 11 години баща му умира. Като дете е имал желание да се качи на кораб и да пътува, но след смъртта на баща си решава да остане и да бъде опора на майка си. Тя също е неговия основен учител, тъй като той получава образованието си вкъщи. 

Като дете обичал да си играе на войници и да изследва земята. Когато става на 16 години заедно с още едно момче стават земемери, което означавало дълги преходи в горите и умения да оцелява сам в пустошта. Някъде по това време става член на опълчението на Вирджиния.

По това време Франция и Англия колонизират Северна Америка, и западната част на Вирджиния става спорна територия между двете страни.

През 1753 година французите построяват форт на територията на Вирджиния и губернаторът изпраща Джордж Вашингтон и още няколко мъже, между които има и индианци, със заповед която гласи, че френският форт трябва да се премести някъде другаде. Французите отказват и на връщане индианците, които са в тяхната група, убиват всички освен Вашингтон и още един човек. Джордж Вашингтон и спътникът му извървяват дълъг преход назад към Вирджиния и преживяват много премеждия. Веднъж за малко не се удавят в една заледена река.

През 1754 година губернаторът на Вирджиния изпраща хора, които да построят форт на стратегическото място, където два притока на река Охайо се сливат. Обаче, още преди да е построен фортът, французите идват, изгонват работниците и го довършват за себе си. Джордж Вашингтон е изпратен с поръчение да охранява форта, но пристига твърде късно, за да го спаси. По време на една нощна обиколка успява да изненада френски войници на пост извън форта, и ги напада. Така започва Френската и индианска война. Джордж Вашингтон се оттегля малко по на юг по течението на река Охайо и построява форт Несесити. Но французите, заедно с техните индиански съюзници, ги атакуват с много по-голяма армия, и той преценява, че е по-добре да се предаде. На него и войниците му е разрешено да се приберат вкъщи с оръжията си. Когато се връща, той е посрещнат с много почести и става водач на Вирджинското опълчение.

През 1755 когато Англия и Франция разбират за сраженията между заселниците в Америка, и двете страни изпращат подкрепления, като това на Англия е предвождано от генерал Едуард Брадък. Този генерал, обаче, е свикнал да воюва като европеец: с униформи, с барабани, които да бият по време на марша на войските, с развяващи се знамена. В Америка, обаче, този начин за воюване не е добър, защото ставаш видим за враговете си, без ти самият да ги виждаш. Джордж Вашингтон, който бил под командването на Брадък, го посъветвал да се бият като индианците, с обикновени дрехи, и да се сливат с околността, но генералът не го послушал. Затова англичаните губят и едва през 1758 година успяват да си възвърнат форт Дукейн и го преименуват на форт Пит. Днес на това място се намира град Питсбърг.

През 1759 и 1760 година англичаните превзимат двата ключови града Квебек и Монреал и най-накрая през 1763 година те подписват мирен договор с Франция като французите им дават територията на изток от Мисисипи и земята, която е днешна Канада.

Тази война е важна за колонистите в Северна Америка, защото ако спечелела Франция, тогава влиянието на католицизма щяло да се увеличи, а протестантите се страхували, че това ще сложи край на техните религиозни свободи. С победата на Британия се запазва предимно протестантския облик на колониите. Тази война е важна също, защото тя дава ценен военен опит на опълчението на колонистите, и ги подготвя за следващото им изпитание – тяхната война за независимост от Англия.

 

Теодора 9 г.


Категории: Биографии