2.9/5 (1099 гласа)

Гнездене

Заекът живее в дупка. Мечката често прави своя дом в пещера. Ние имаме сигурен дом, в който живеем всеки ден. Може да се изненадате, но гнездата не са домовете на птиците. Обикновено една птица използва гнездото си само за да отгледа малките си. То не е мястото, където птицата живее през цялата година. Когато едно птиче порасне и излети, то не се връща повече в гнездото, а щом майката отгледа малките си, тя няма повече нужда от гнездото. Женската спи в гнездото само когато мъти(поддържа топли) яйцата, или когато се грижи за малките си.

Обзалагам се, че се чудите къде спи птицата, след като не живее в гнездото си. Ако тя предпочита да прави гнездо в хралупата на някое дърво, то най-вероятно ще намери хралупа, в която да спи през нощта, но няма да използва гнездо. Повечето сови спят през деня скрити на дърво, обилно покрито с листа. Наземните птици, като пъдпъдъка и фазана, прекарват нощта като спят на земята под някой храст. Врабчетата, колибрите и кардиналите намират някой гъст храст, в чиито клони да прекарат нощта в почивка и сън. Колкото по-гъст е храстът, толкова по-сухи са птиците в дъждовни нощи. Имате ли гъсти храсти в двора, които могат да осигурят място за кацане на птиците?

Много малко птици използват гнездата си след като отгледат поколение. Някои видове (особено тези, които живеят в пустинни местности) използват гнездата си като прикритие през цялата година. През деня гнездото защитава птиците от горещото пустинно слънце, а през нощта – от студа. Освен това гнездата осигуряват защита по време на пясъчни бури.

Гнездо, което не е посещавано няколко дни от птицата, обикновено е изоставено и вероятно няма да бъде използвано отново. На следващата година някои видове се връщат в същото гнездо, но за повечето е неизбежно да си направят изцяло ново гнездо. Това е част от естеството им. Но запомнете: противозаконно е да притежавате птиче гнездо. Това е начин държавата да спаси птиците от хората, които продават гнезда и ги събират, докато яйцата са още в тях.

Строители на домове

За повечето птици, сезонът на гнездене започва през пролетта, около месец март. Затоплянето на времето и удължаването на деня задействат инстинкт, който казва на птиците да започнат да правят гнезда. Сезонът за гнездене завършва към края на август. При топлия тропически климат, където времето винаги е подходящо за малките на птиците, сезонът на гнездене може да продължи до осем месеца.

През пролетта, може да видите много птици да скубят мъх, да дърпат съчки и трева и да ровят наоколо в храстите, за да търсят материали, които ще използват за изграждането на гнездото. Някои събират прежда, влакна, връв, марля, които добавят към гнездото. Колибритата могат да бъдат видени да дърпат лишеи от дървета и да откъсват части от паяжина, които използват, за да прикрепят мъничкото си гнездо към дървото. Обикновено женската строи гнездото, а мъжкият помага. При някои видове мъжкият не прави нищо, а при други, той гради гнездото, а женската не прави нищо.

Много птици “залепват” гнездото си с материали като паяжини, копринени нишки, кал и даже тяхната собствена слюнка. Повечето птичи строители обичат да слагат меки материали в тази част на гнездото, където ще сложат яйцата и пилетата си. Някои дори слагат билки и подправки. Изследователите смятат, че те помагат в борбата с бактериите или по някакъв друг начин, който все още не разбираме напълно.

Някои видове птици украсяват гнездата си със странни неща. Понякога те избират блестящи, лъскави предмети като монети, тънко фолио, златни копчета или други метални вещи. Беседковите птици украсяват гнездата си с цветни предмети като стъкло, крила от насекоми, камъчета и цветя. От време на време можете да видите птица, която носи нещо странно в човката си, като беседковата птица на снимката. Най-вероятно птицата ще го използва, за да украси гнездото си!

С всяка изминала година птиците подобряват уменията си да строят гнездо. Младите строители на гнезда нямат чак толкова добри умения като старите, но всички птици знаят как и къде да направят гнездото си. Дори птици, които са израснали в плен, без гнездо, ще построят гнездото си в правилния сезон, ако им се даде шанс.

Видове гнезда

Когато си представите птиче гнездо, на какво ви се струва, че прилича? Аз обикновено се сещам за гнездо във формата на купа, като това на снимката на съседната страница. Това гнездо, обаче, е само един от видовете гнезда. Има много други начини, по които птиците гнездят – от копаенето на дупки в земята, дори до закрепване на клонки и листа в буквите, използвани за различни надписи. Ако птицата просто остърже малка вдлъбнатина в земята и снесе яйцата си там, ние наричаме и това нейно гнездо.

Ще бъдете изненадани колко различни навици за гнездене имат птиците. Някои са странни и необичайни, но всички те са резултат от специалното Божие намерение за всяка птица. Някои гнезда могат да бъдат големи и тежки почти колкото автомобил – като старо орлово гнездо. Други може да са мънички колкото напръстник, като гнездото на пчелното колибри. Нека разгледаме някои интересни гнезда...

 


Статията е взета от урок "Гнездене" в книгата "Изследване на творението със Зоология 1".
Авторката, Джийни Фулбрайт, разказва увлекателно за птиците и техните навици, за летенето, за малките интересни насекоми и за непознатите прилепи. От време на време, разказът й спира, за да се включат децата, които отговарят на въпроси и разказват това, което са научили.
Книгата е подходяща за деца от 6-13 години, които се интересуват от света на животните.


Категории: Биология, Полезно