3.5/5 (1148 гласа)

Уроците на моя дядо

Дядо ме е научил на много полезни неща.

Да работя. Дядо винаги работи. Когато има нещо повредено, той го поправя; когато има нещо което се е разклатило - го затяга. Той не се оплаква, колкото и да му е трудно. Ако може да направи нещо днес, той няма да го остави за утре. Обикновено се откъсва от работа само за закуска, обяд и вечеря или когато е наистина много изморен. Когато помагам на дядо, често ми се ще да съм неуморен и досетлив като него. Понякога докато работим, той ми показва как да държа и използвам даден инструмент по правилен начин. Също така ме учи да забелязвам къде точно е нужно да се поправи нещо дребно, за да стане по-хубаво това, което правим. Разбрах, че ако искам да приличам на дядо, трябва и аз да работя много.

Да завършвам задачите си. Ако дядо не си беше свършил работата и беше оставил къщата ни без покрив, то въобще нямаше да ни е приятно когато вали. Ако пък беше пропуснал да боядиса стените, тогава всичко щеше да изглежда мрачно и запуснато. Ако не бе сложил стъкла на прозорците или беше сложил само в някои от тях, щеше да ни е много студено. Знам, че ако не завърша работата си, то нито аз, нито някой друг ще е доволен.

Да мисля, преди да действам. Дядо планира строителните си проекти много внимателно. Чертае много скици за всеки проект, като мисли за всички детайли. Обикновено изхвърля няколко листа преди да му хареса някой вариант. Понякога се съветва и с нас. Това ми показва, че ако искам проектите ми да са успешни, ще трябва да ги планирам добре и да ги обсъждам с други хора.

Да се грижа за другите. Според дядо, ако искам да впечатля хората, трябва да правя много неща за тях без да очаквам благодарност, а просто за да ги зарадвам. Ако човек помага на хората около себе си, той наистина ще се чувства полезен. Дядо се грижи за баба и за семейството си по хиляди начини.

Да пестя. Дядо не обича да изхвърля нищо. Той поправя пералнята или печката когато се развалят. Изправя пироните и ги ползва отново, макар че може да си купи нови. Наистина, хубаво е да не се изхвърля всяко нещо което не работи, ако то може да се поправи.

Да обичам историите. Дядо ми обича да разказва истории. Някои от тях са много забавни. Най-често разказва за времето когато е бил малък (или както той се изразява: „когато е бил малък като мен“). Една от историите му е за един интересен случай когато е бил 6-7 годишен и помагал на майка си(моята прабаба) в градината. Изведнъж, една змия пропълзяла близо до тях. Майка му замръзнала на място от страх (защото змията била по-близо до него), но той веднага взел една мотичка наблизо и смачкал горката змия. В този момент, прабаба ми припаднала. Още не съм се научил да разказвам интересни истории като него, но има време и за това.

Да обичам планините. С дядо сме обикаляли доста из планините наоколо. От него знам имената на много местности и къде се срещат някои билки и животни. Гледаме да не минаваме по пътечките, за които сме чували, че има мечки.

Да обичам крушите. Казах ли ви, че дядо е голям шегаджия? Изглежда, че и аз съм прихванал малко от него, за да напиша този параграф.

Така че, наблюдавайте бащите и дядовците си - може да научите много интересни неща от тях!

 

Божидар, 13 г.


Категории: Характер, Полезно