2.9/5 (1388 гласа)

Пианото

Пианото е изобретено от Бартоломео Христофори през 1709 г.  в град Флоренция, Италия. По-късно видният органист Готфрид Зилберман направил подобрения на инструмента. В края на 18-ти век англичанинът Джон Бродвуд го усъвършенства. Френският майстор на пиана Себастиан Ерар и Стейнуей също правят подобрения.

В началото инструментът се нарича пианофорте. Това означава „тихо и силно”. Неговият създател го нарича така, защото на него може да се свири и тихо, и силно. Имало е много видове пиана, обаче сега са останали само два вида – класическо пиано и роял. Диапазонът на пианото е по-голям от почти всички останали инструменти, с изключение на органа. Най-ниските тонове са от субконтра октава, а най-високите – от пета октава.

Пианото е вид клавирен струнен инструмент. Неговият предшественик е клавесинът (или чембалото). То се различава от него с това, че на него може да се свири с различна динамика, докато клавесинът свири с една и съща сила, независимо дали клавишите са натиснати леко или силно. При чембалото звукът се произвежда чрез дърпане на струните, а при пианото – чрез удряне по струните.

Устройството на пианото е много интересно. То има две групи елементи – акустична и механична.

Акустичната група обхваща резонаторната дъска, арфата и струните. Резонаторната дъска е разположена отзад при домашното пиано, а при рояла е в долната част. Струните са опънати на арфата. За най-ниските тонове има по една струна, за по-високите – по две, а за най-високите тонове има по три струни. Също, при пианото струните са разположени вертикално, а при рояла – хоризонтално.

Механичната група обхваща клавишите, чукчетата, пластините, които заглушават струните, и педалите. Пианото има два педала. Десният освобождава всички пластини, които заглушават струните, а с левия педал звукът става по-тих. Домашните пиана имат също и трети педал, който е разположен между левия и десния. При неговото натискане между чукчетата и струните пада парче плат, което заглушава силно звука. Той се използва при упражнения, за да направи звука на пианото тих, така че да не пречи на другите.

Механизмът на свирене на пианото е следният: като се натисне клавиш се задейства чукче, което удря по струна.

Днес вече има и електрически пиана. Те може да издават звуците на много различни инструменти, но ако нямат динамична клавиатура, не могат да пресъздадат звука на истинското пиано, което може да свири едновременно тихо и силно.

Вики, 7


Категории: История