3/5 (1318 гласа)

Лалето

 

Класификация

царство:

Plantae

Растения

отдел:

Magnoliophyta

Покритосеменни

клас:

Liliopsida

Едносемеделни

разред:

Liliales

 

семейство:

Liliaceae

Кремови

 

род:

Tulipa

Лале

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лалето е цвете от семейство Кремови. Включва около 150 вида тревисти растения  в Южна Европа, Северна Африка, Близкия Изток и Централна Азия. През годините са добити няколко хиляди сорта лалета, които се отглеждат масово като декорадтивни растения. Същуствуват около 80 видове лалета разпространени по Средиземноморието и Централна Азия.

Лалето изисква топли и слънчеви места, но расте добре и на полусянка. Най-подходящи за него са глинесто-песъчливите почви. 
Полива се само ако пролетта е суха. Луковиците се изваждат всяка година, когато листата започнат да жълтеят – обикновено в началото на юни. Просушават се в щайги на сенчести и проветриви места, почистват се и се пазят до есента, когато отново се засаждат. Лалета е едно от най-лесно отглежданото цвете за градината. То е многогодишни. Има между 2-6 листенца и е високо между 10 и 70 сантиметра. Има три венчелистчета и три чашелистчета. Може да расте дори в студена и снежна зима. 

               Българското название „Лале”, произлиза от турски и персийски, а латинската “tulipa” – от турската дума „тюрбан”, най-вече поради формата на чашката. . Към края на ХVI век Холандия се превръща в център за отглеждане на луковични растения, най-вече лалетата. В наши дни лалето е национален символ на тази страна. Днес Холандия е най-големият износител на цветя и контролира близо 80 % от търговията с лалета.


От Дебора, 11 г.


Категории: Биология