3/5 (1185 гласа)

Гъски

 

 


Anser anser

Класификация

царство:

Animalia

Животни

тип:

Chordata

Хордови

клас:

Aves

Птици

разред:

Anseriformes

Гъскоподобни

семейство:

Anatidae

Патицови

род:

Anser

Гъски

 

 

Гъските  са род едри птици от семейство Патицови, разред Гъскоподобни. Тежат между 1,5 и 6 кг.

Оперението е като цяло в сиви тонове.

Летят бързо, маховете с крилете са нарядко, но силни. По време на прелетите понякога се издига на значителна височина, на няколко километра от земята.

Гласът им е характерното гъше крякане.

Много често можем да наблюдаваме различните видове гъски на ята. Гъските са социални птици с добре развита йерархия и отношения в общността си. Също така се смята, че са едни от най-интелигентните животни.

Приемат предимно растителна храна. Напролет кълнове на различни растения, плодове и листа на водната растителност, а към есента преминава на семена и ако има възможност се храни и със зърнени култури.

Моногамни птици, двойките са постоянни. Полова зрялост настъпва на 1-4 година. Гнездото си построява в близост до обрасли с тръстика и друга растителност водоеми и по-рядко в равнините.

Снасят от 2 до 20, но най-често 4-10 яйца. Мътят 24-30 дни, като по време на мътенето и отглеждането на малките, мъжкия се държи заедно със женската. Малките се излюпват достатъчно развити за да могат да се придвижват и хранят самостоятелно. Родителите, при заплаха, ги отбраняват яростно и самоотвержено.

Някои представители на рода, като домашната гъска, са ценен стопански обект. Други, като голямата белочела гъска са ловен обект в нашата страна.

Останалите видове са редки и с намаляла численост, поради което са включени в Червената книга на застрашените видове.

 

Мариела, 10 г.


Категории: Биология