2.9/5 (1375 гласа)

Уилям Шекспир

Приказки за Света

"Целият свят е сцена и всички ние сме актьори на нея - влизаме, излизаме и за своето време всеки от нас играе различни роли..." Тази мисъл е на един от най-влиятелните писатели и драматурзи на всички времена – Уилям Шекспир. Шекспир се смята за най-великият писател на английски език, заради гениалните му пиеси, сонeти, и поеми, преведени на всички по-използвани езици и бурно приветствани от всички зрители. Шекспир е най-известен със своите тридесет и осем пиеси. В тях той вплита множество различни сюжети, от убийства и предателство до романтика и чар, от знание до магия. Заради задълбочените и реални сюжети, пиесите му карат много професори и литературни аналитици да ги изучават задълбочено. Уилям Шекспир остави дълбока следа в драматургията и литературата. В своите пиеси, той разшири драматичния потенциал на героите, сюжета и езика.  Един негов съвременник, Бен Джонсън, описва  творбите на Шекспир, като подходящи „не за епоха, а за всички времена”.

Роден през Април, 1564 година в Стратфорд на Ейвън, Уилям Шекспир е бил третото дете на Мери Арден и Джон Шекспир, виден търговец, кожар и градски чиновник. Биографите на Шекспир са единодушни, че като малък, Уилям посещава King’s New School (Кралското Ново Училище), където е изучавал латински, литература и писане. На осемнадесет години, Шекспир се жени за Ана Хатауей с която имат три деца. Между 1585 и 1592 година, така наречените „изгубени години”, живота на Шекспир е забулен в неизвестност, но биографите му смятат, че по това време той  живее в Лондон, пишейки пиеси и сонети, а също и играейки в театъра. Шекспир напуска сцената през 1612 година и живее през останалите четири години от живота си в Стратфорд. 

Творчеството на най-великият писател използващ английски език,  Уилям Шекспир, никога няма да бъде повторено. Шекспир привлича вниманието на публиката за пръв път към себе си с любовната поема „Венера и Адоний”. Биографите предполагат, че през „изгубените години” от неговия живот, той  изучава драматургия и очевидно я изучава добре, защото известността му се запазва и увеличава в продължение на четири века след смъртта му. Много от фразите, които днес се използват в английско говорещите страни са от негови творби, като „vanished into thin air” и „dead as a doornail”. Умението на Шекспир да описва човешките емоции е също една от причините, заради която света го почита толкова много. Очарователните подробности и дълбочината на Шекспировите пиеси вдъхновяват много композитори и хореографи, които ги представят на сцените по целия свят. Той използва своя талант за писане, за да пише, точно това го прави, наистина велик поет и драматург. 

Уилям Шекспир е бурно аплодиран за пиесите и поемите си. Въпреки, че неговата популярност не е била така висока в дните на неговия живот, както от деветнадесети век насам, неговите съвременници са го признавали за много добър поет. С прикрита завист, много от неговите съвременници – колеги драматурзи, са го нападали със злъчни епитафии, наричайки го „наперен гарван, украсен с нашите пера...[който] надуто мисли, че е способен да напише нещо повече от някой празнословен стих, както най-добрите от [нас].” За разлика от повечето други писатели и драматурзи, които са имали специфична област на писане, Шекспир покрива всички жанрове в своите пиеси и поеми – трагедия, комедия и романтика. Един негов съвременник го нарича в печата „Johannes Factotum” или “Jack-of-all-trades” (това са определения, които означават, че личността се занимава с много различни неща – в случая на Шекспир, че има много различни сюжети в своите разнообразни творби – бел. пр.). Много от пиесите на Шекспир, имат специфична рима (наречена от изследователите литературоведи: Шекспирова стъпка – бел.пр. ), което ги прави по-пленителни и вълнуващи. Известен, като едина от най-познатите икони на английската култура, Шекспир е уважаван и прочут по целия свят със своя писателски талант. 

Уилям Шекспир е повлиял изключително много върху английската и световна култура, оставяйки ни в наследство гениалните си творби. Неговите идеи се повтарят отново и отново в съвременното общество и все още изглеждат реални и актуални. Чрез неговия талант да вниква в човешката природа, да изразява мислите и емоциите на героите използвайки стихове и проза, той ни остави уникален стил на писане, който прониква дълбоко в душевността на човека. Шекспир обогати английският речник, измисляйки много от думите и фразите, които хората днес, често използват в ежедневието си. Днешните телевизионни предавания, филми, криминални и фентъзи романи, щяха да са непълни и скучни, без неговата идея за второстепенни сюжетни линии, които се развиват в една история. Използвайки великолепния талант, който Бог му е дал, Шекспир създаде пиеси и поеми, чийто идеи и сюжети се простират извън приказките, за да са актуални и значими за целия свят и във всички времена.

София, 14 г.


Категории: Творчество, Характер, Биографии