2.9/5 (1147 гласа)

Дж. Вашингтон Част 3

Джордж Вашингтон – президент на САЩ

В предишните две части ви разказах за Джордж Вашингтон и неговото участие във Френско-Индианската война и Войната за независимост на американските колонии. В тази трета и последна част ще обърна вниманието ви към последните години на този велик държавник, през които той служи като президент на САЩ.

По време на войната за независимост и след нея, в колониите се водят важни дебати, с които се обсъждат основния закон, по който да се управлява новата страна. Първият закон е Договорът на Конфедерацията. Написан през 1776 г., Договорът на Конфедерацията е приет от всички щати през 1781. Единствената централна власт е Континенталния Конгрес който не след дълго става неефективен, понеже щатите изпълняват много малка част от финансовите си задължения към него, а след 1783 г., когато е краят на Войната за независимост, те ги изпълнят още по-малко. Скоро колониите започват да си оспорват териториите и да се карат помежду си. Според Джордж Вашингтон Договорът на Конфедерацията ражда едно „полугладно, куцо управление, което като че винаги се движи с патерици и се препъва на всяка крачка”. По тази причина този договор не след дълго е отхвърлен. През 1787 г. Конституционният Конвент се събира във Филаделфия. Там се уточнява какъв точно да бъде новият закон - Конституцията. В дебатите участвали мъдри мъже като Бенджамин Франклин и Александър Хамилтон.

Джордж Вашингтон е избран за президент за пръв  път на 4-ти  Април 1789, но полага клетва чак на 30-ти Април. Съпругата му е разочарована, когато той е избран, понеже й се искало да живее по-спокоен живот, но малко-по-малко свиква с ролята си на първа дама. Повечето от хората по това време искат да коронясат Вашингтон за крал, но това не се случва поради неговото несъгласие. Негов вицепрезидент е Джон Адамс.

Проблемите, с които трябва да се с прави като президент били, че конгресът и щатите не можели да върнат дълговете си към американците; също има голяма инфлация заради печатането на хартиени пари, а отделните щати все още не са достатъчно сплотени. Вашингтон решава финансовите проблеми като назначава Александър Хамилтън за министър на финансите и му поверява управлението на паричните въпроси. Хамилтън построява монетен двор във Филаделфия, а част от мерките му са налагане на данък върху вносните стоки и уискито. Последната мярка предизвиква бунтове на фермерите от Пенсилвания, понеже те произвеждат много царевица, от която правят алкохолни напитки. Вашингтон решава този проблем като събира 15 000 войника, за да прекрати бунта. С това свое дело той доказва, че всяко непокорство към новата федерална власт ще бъде строго наказвано.

През 1793 г. е избран за президент за втори път и изпълнява длъжността си до 4 март 1797. Всички хора желаят той да бъде президент и трети път, но Вашингтон отказва категорично. Оттогава се приема закон, според който един човек може да е президент само два пъти.  

В края на живота му има опасност от нова война с Франция и той щял да бъде извикан да предвожда армията, но в крайна сметка не се стига до война. Джордж Вашингтон умира на 14 декември 1799 г. в дома си от остър ларингит и е погребан в семейната си гробница в Маунт Върнън.

Днес на неговото име е кръстена столицата Вашингтон, окръг Колумбия и един от северозападните щати. Той е избрал дори къде да се намира Окръг Колумбия и точното място на Белият Дом. Освен това той решава Уест Пойнт да бъде мястото за Военната Академия на САЩ.

Животът на Вашингтон е един нагледен пример какви трябва да бъдат добрите управници и как почтеният и честен човек може да извърши големи добрини, когато се посвети да служи на своя народ.

Теодора, 9 г.


Категории: Биографии